bg/ en/ de/ fr/ it/

Актуално

кибер сигурност

Превантивни мерки и оперативни решения в сферата на кибер сигурността, на фона на COVID19

Апр. 30, 2020
Цялостен анализ за кибер-заплахите пред бизнеса и частните потребители представят експертите от сферата на информационната сигурност доц.Златoгор Минчeв и ас.Ивaн Гaйдapcки.

Едни от мерките включват внедряване на Threat Intelligence системи, IDS (Intrusion Detection Systems), IPS (Intrusion Prevention Systems), DLP (Data Leak Prevention), Password Мanagement, Firewalls, Business Continuity решения, Disaster Recovery системи и процедури.

В настоящия анализ е направен кратък преглед на десетте най-актуални рискове и заплахи от техно-социален тип, свързани с COVID-19 за 2020 година. Предложени са и практически мерки за защита. При това са използвани както литературни данни, така и експертен индустриален, и изследователски опит събран от инициативата “Secure Digital Future 21” и някои скорошни активности на европейската мрежа от центрове по кибер сигурност – ECHO.

Представените обобщени данни от анализа, дават текущ приоритет на заплахи и рискове свързани с атаки върху ключови онлайн услуги и уязвимости при работна организация “Home Office”. Други значими към момента са: фишинг заплахите и малуеър атаките. Растеж в значимостта, но в по-малка степен, се очаква и по отношение на: крипто-вирусните атаки, уязвимостите в популярни приложения, robocall измамите, фалшивите приложения и новини, измами от сивия пазар и зловредни домейни.

Предвид този факт, е добре въвеждането на мерките за защита да става при максимално автоматизиране, като се разчита на интелигентни системни решения за сигурност и защита с многократно осигуряване. Така от една страна ще се предотвратят загубите на данни, информация, технологични и икономически ресурси, а от друга – ще се улеснят ежедневните социални процеси, чрез интелигентна технологична подкрепа за ефективно трансформиране на обществото в новата дигитална реалност.

ЦЕЛИЯТ ДОКУМЕНТ:
COVID19 - Кибер сигурност в България- ДОКЛАД 374.18 KB (pdf) Свали