bg/ en/ de/ fr/ it/

Актуално

COVID 19 - stres test

Коронавирус COVID 19 - Многопластов стрес тест за икономики и правителства

Март 10, 2020
Разпространението на коронавирусът COVID 19 е реален стрес-тест за много държави по света, като този стрес-тест далеч не е само върху здравните системи. В ситуацията на глобална пандемия се вижда как конвенционалните медии управляват информационните потоци, проличават пробойните в икономиката и правителствата, ясно се вижда липсата на разработени кризисни планове, особено в малки държави като България.

За експертите в сферата на сигурността, коронавирусът не е просто обикновено заболяване, случайно излязло извън контрол, а по-скоро сме свидетели на упражняване на силен гео-политически натиск върху определени страни, особено в ситуацията на сложна икономико-политическа стагнация и военни конфликти, засягащи както Европа и САЩ, така също Близкия Изток, Русия, Турция и Китай.

Една от основните грешки на европейските анализатгори в сферата на сигурността бе, че очакваха опасността да дойде от Африка - чрез храни или чрез мигранти. Опасенията бяха свързани най-вече чрез пренасяне на високо рисковата зараза от ебола или атаки срещу Европа по линия на хранителната верига чрез агротероризъм. Оказа се така обаче, че главната опасност дойде от Азия. Друга грешка се очертават мерките за 14 дневна карантина, на фона на най-нови научни данни, че са нужни от 3 до 24 дни за развитието на симптоматика у заболелите.

Икономическите последствия от разпространението на коронавирус са в изключително големи размер не само за Италия, която е най-силно засегнатата държава в Европа, но и за всички свързани в търговско отношение с нея страни. Италия е един от най-големите производители на индустриална техника и храни в Европа, като едва ли е случайно това, че там се развихри основният център на заболяваемостта от COVID 19, а над 60 млн.души бяха поставени под карантина.

Има обаче една сериозна връзка между коронавируса COVID 19 и разпространението на 5G технологията при мобилните оператори. Фокусирайки вниманието върху геополтическата страна на ситуацията, трябва да отбележим, че представители на разузнавателните среди на САЩ, които не можем да упрекнем в конспиративни теории, допускат съчетаване на няколко причини за развиващите се в момента събития.

Според анализ на бившият кадрови офицер от ЦРУ и ВМС на САЩ Робърт Стийл, понастоящем автор в специализирано издание за международна сигурност и разузнаване, който е свързан с т.н. Дълбока държава в САЩ, споделя личното си мнение за "Троен удар срещу Китай":
 
  • преднамерено изпускане на вируса Covid-19 като биологично оръжие, паралелно с въздействието на 5G–мрежите, които намаляват имунната система на човек и влошават вирусната инфекция
  • масирана глобална информационна война срещу Китай
  • операции на фондовите борси с цел печалби.

Според експерти в сферата на сигурността световните централни банки „искат да наложат корекция на пазарите“ и след това да го обяснят с коронавируса. Факт е сривът на борсите в няколко последователни дни през последните седмици. Изглежда банките изчакат натрупването на повече негативни новини, които ще помогнат да се размие тяхната отговорност, покрай медийният гръб с коронавируса. Факт са отрицателните лихви и изпомпването на стотици милиарди долари ежемесечно.

Всичко това поставя сериозни теми за размисъл, както и преразглеждане на понятията за превенция и национална сигурност, в контекста на глобалните интереси и заплахи.

На фона на случващото се, властите в България демонстрират липса на достатъчно превантивни мерки, контрол и дисциплина в тази рискува ситуация. И ако Италия постави 60 млн. души под карантина и забрани пътуванията; ако Израел въведе 14 дневна карантина за всеки влизащ в страната - без изключение; то защо малка България, чиято икономика и брой на населението е на критичен минимум за функциониране и поддържане на стратегически дейности, си позволява риск от високо ниво?

Това е въпрос, на който отговор ще получим след приключването на стрес-теста, наречен COVID 19.