bg/ en/ de/ fr/ it/

Актуално

Frontex

Замразяват Frontex за 2022-а заради липса на механизъм за докладване на инциденти по външните граници на ЕС

Окт. 26, 2021
Замразяват бюджета на програмата Frontex за 2022-а година заради липса на механизъм за докладване на сериозни инциденти по външните граници на ЕС, и не само. Част от бюджета за 2022 г. следва да бъде предоставена само ако има подобрения в мониторинга на основните права и финансовите процедури, процедурите за набиране на персонал и обществени поръчки.

При гласуване в Европейския парламент, миналата седмица, препоръката за т. нар. освобождаване от отговорност на Frontex за управление на нейния бюджет за 2019 г. получи 558 гласа „за“, 82 „против“ и 46 въздържали се, но в придружаващата резолюциямакар евродепутатите да признават продължаващите усилия на Frontex за отстраняване на недостатъците, установени в първия доклад за освобождаване от отговорност на Парламента през пролетта на тази година, то те искат част от бюджета на Frontex 2022 да бъде замразена и предоставена само след като агенцията изпълни редица специфични условия.

Те включват назначаване на 20 липсващи наблюдатели на основните права и трима заместник-изпълнителни директори, които трябва да са достатъчно квалифицирани, за да заемат тези позиции, създаване на механизъм за докладване на сериозни инциденти по външните граници на ЕС и функционираща система за наблюдение на основните права.


При отделно гласуване в четвъртък, докато приемаха позицията си относно бюджета на ЕС за 2022 г., евродепутатите с 470 гласа „за“, 96 „против“ и 125 въздържали се, поискаха да определят размера на бюджета на Frontex за следващата година, който да бъде поставен в резерв на 90 милиона евро. Това представлява около 12% от предложения проектобюджет на агенцията за 2022 г. (757 793 708 евро).

© B2 Security