bg/ en/ de/ fr/ it/

Актуално

 Pegasus

ЕП стартира анкетна комисия за Pegasus и друг шпионски софтуер

Апр. 20, 2022
ЕП стартира анкетна комисия за Pegasus и друг шпионски софтуер. Във вторник новата анкетна комисия на парламента, която разследва използването на Pegasus и друг шпионски софтуер, проведе първото си заседание, като избра нов председател и трима заместник-председатели. Новата комисия е натоварена със задачата да разследва използването на софтуер Pegasus и друг еквивалентен шпионски софтуер и проведе учредителното си заседание на 19 април. 

Новоизбраният председател на комисията Йерун Ленаерс (ЕНП, Нидерландия) каза: „Виждали сме много случаи, в които невинни хора като журналисти и адвокати са били обект на шпионски софтуер, а това е огромен проблем за демокрацията и върховенството на закона. Сега ще съберем информация за използването на Pegasus и друг еквивалентен софтуер и ще насочим тези констатации в полезни препоръки.

Израелската компания NSO Group е продавала специализирания софтуер „Пегас“ (Pegasus) на поне 10 правителства, а те са го използвали, за да проникнат в телефоните на опозиционни политици и граждански активисти.
От момента, в който софтуерът започва да действа, телефонът на жертвата се превръща в инструмент за 24-часово следене. Поръчителите на наблюдението могат да следят нейното движение по GPS координати, да слушат телефонните разговори, да четат всички текстови съобщения и дори незабелязано да активират камерата и микрофона, така че да виждат и чуват обекта в реално време.

Какво представлява софтуерът?
Може да се инсталира дистанционно, остава незабележим, не пропуска нито една крачка на своята "мишена". Програмата може да хакне както смартфони, работещи с Андроид, така и с iOS.
Жертвата не разбира, че телефонът ѝ е заразен, а всичко, което прави с него - разговори, чатове, местоположение, се предава в реално време. "Пегас" може дори незабележимо за притежателя на телефона да включи камерата и микрофона на апарата.


Бекграунд:
След предполагаемата употреба на шпионски софтуер за наблюдение Pegasus срещу журналисти, политици, служители на правоприлагащите органи, дипломати, адвокати, бизнесмени, представители на гражданското общество и други граждани, Европейският парламент реши през март да създаде нова анкетна комисия, която да разследва използването на Pegasus и друг шпионски софтуер за наблюдение и дали това използване е нарушило правото на ЕС и основните права. Комитетът трябва да представи окончателен доклад след 12 месеца.