bg/ en/ de/ fr/ it/

Актуално

регионалната сигурност
Работна среща в Струга, Северна Македония, постави цели за нови проекти в сферата на регионалната сигурност
Юни 16, 2023
Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ/ОSСЕ), организира работна среща, която се проведе в Струга, Северна Македония, на 13 и 14 юни 2023.
Детайли
закупуване на фалшификати
България е начело по умишлено закупуване на фалшификати, сочи ново проучване
Май 17, 2023
Въпреки тези констатации, проучването разкрива разминаване между информираност и поведение. Всеки трети европеец (31 %) смята за приемливо да купува фалшиви продукти, ако цената на истинския продукт е твърде висока. Сред по-младите потребители на възраст между 15 и 24 години този процент достига 50 %.   
Детайли
надзор на транзакциите с крипто валути
Въвежда се надзор на транзакциите с крипто валути и контрол на токените, заради схеми на организираната престъпност
Дек. 06, 2022
Промени в европейското законодателство променят коренно търговията с крипто валути. Както Б2 Секюрити писахме още в нчалото на 2022-а година, Европейския парламент инициира цялостно осветляване на платформите за покупко-продажба на крипто валути, обосновавайки се от нуждата за проследяване на криптовалута
Детайли
Капитан Андреево
ГКПП Капитан Андреево вече е обект от националната сигурност
Окт. 12, 2022
Решението беше взето след разкритията на предишния редовен кабинет, при които се доказа, че държавата е губела милиарди левове от неосъществен ефективен контрол на агро храни и животни от трети страни, неправомерно възложен да се извършва от частни компании.
Детайли
криптовалута
Кои са новите акценти за проследяване на криптовалута, с оглед рисковете от пране на пари и финансиране на тероризъм? (СПИСЪК)
Май 11, 2022
Европейският парламент предложи нови директиви и регламенти за регулиране на търговията и преводите на криптовалути в контекста на пресичането на финансиране от страна на организираната престъпности и тероризма.
Детайли
 Pegasus
ЕП стартира анкетна комисия за Pegasus и друг шпионски софтуер
Апр. 20, 2022
ЕП стартира анкетна комисия за Pegasus и друг шпионски софтуер. Във вторник новата анкетна комисия на парламента, която разследва използването на Pegasus и друг шпионски софтуер, проведе първото си заседание, като избра нов председател и трима заместник-председатели.
Детайли
крипто-валута
Български и македонски кол центрове в мащабни измами с крипто-валута
Март 14, 2022
Криптовалутите остават привлекателни за престъпниците, основно заради своята псевдоанонимна природа, както и леснотата и бързината, с която финансови средства могат да бъдат изпратени навсякъде по света. Въпреки това използването на криптовалути за нелегални дейности изглежда представлява само малка част от цялостната криптовалутна икономика
Детайли
emigranti
България, Гърция и Турция са на прага на нова емигрантска вълна, ако няма решение на ниво ЕС за кризата в Ливан
Яну. 24, 2022
Кризата с горивата влошава още повече условията за живот в Ливан, където се смята че 80% от хората в момента живеят под прага на бедността. Така се увеличава и зависимостта на държавата от подкрепените от Иран – Хизбула, които организират доставки на ирански горива през Сирия.
Детайли
киберсигурност
Различните национални мерки за киберсигурност правят ЕС по-уязвим. Следват промени в законодателството
Окт. 29, 2021
Евродепутатите засилват изискванията за целия ЕС срещу заплахите в сферата на киберсигурността. Глобалните разходи за щети от рансъмуер са нарастнали 57 пъти от 2015 г., с атака на всеки 11 секунди през 2021 г., сочи анализ на B2 Security.
Детайли
Frontex
Замразяват Frontex за 2022-а заради липса на механизъм за докладване на инциденти по външните граници на ЕС
Окт. 26, 2021
Замразяват бюджета на програмата Frontex за 2022-а година заради липса на механизъм за докладване на сериозни инциденти по външните граници на ЕС, и не само. Част от бюджета за 2022 г. следва да бъде предоставена само ако има подобрения в мониторинга на основните права и финансовите процедури, процедурите за набиране на персонал и обществени поръчки.
Детайли